VEILIG ZOEKEN EN GOEDE WACHTWOORDEN

Het is in mei alweer 6 (!) jaar geleden de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) werd ingevoerd en dat elk bedrijf daarmee verplicht werd om duidelijk te maken hoe het omging met gegevens van prospects, klanten of gewezen klanten. Hoe lang worden de gegevens bewaard en hoe veilg zijn ze opgeborgen. Maar ook: hoe veilig zijn jouw gegevens op het internet.

 

Browsen op het internet

Google chrome is de meest gebruikte internetbrowser, zo'n driekwart van de internetgebruikers heeft er een snelkoppeling naartoe. Misschien komt dit ook omdat veel mensen een GMail account hebben en dit werkt met chrome. Dan is er nog een plukje van iets minder dan 10% mensen die Safari of Mozilla Firefox gebruiken en nog minder mensen gebruiken Microsoft Edge. Internet Explorer is bijna helemaal uit het beeld verdwenen en Ook Opera wordt door steeds minder mensen gebruikt terwijl het een belangrijk pluspunt heeft. Opera heeft namelijk een gratis ingebouwde VPN (Virtual Private Network), wat online beveiliging aanzienlijk beter maakt.

Het is allemaal een kwestie van downloaden en gebruiken, maar daar zijn wij gewoontedieren, wars van veranderingen niet zo goed in denk ik.

 

Zoeken is Googelen?

En hoe is het gesteld met jouw gegevens op internet na een zoekactie op Google bijvoorbeeld? Bewaart Google al jouw zoekopdrachten? Het antwoord is ja, tot in lengte van dagen. Hoe denk je dat je anders die gepersonaliseerde advertenties op je scherm krijgt? Maar welke browser je ook gebruikt, meestal wordt gezocht met de zoekmachine van Google. En dat bedoel ik met gewoontedieren. Zoeken is bijna synoniem met Googlen. We Googlen wat af met zijn allen, ik ook, en hoewel er alternatieven zijn zoals DuckDuckGo die meer privacyvriendelijk zijn, ben ik ook nog niet blijvend overgestapt. Ik probeer weleens wat anders, maar kom toch altijd weer terug bij Google, want Google vindt veel en razendsnel.

 

ZOEK TIP

Wil je nu toch het gigantische en snelle vindvermogen van Google gebruiken, maar dan met wat meer privacy, kijk dan eens naar Startpage.com. Het is een extensie voor Chrome die elke website die je bezoekt een privacyscore geeft. Alle beetjes helpen, denk ik dan.

 

En dan die wachtwoorden

Je ontkomt er niet aan: heel veel wachtwoorden, tenminste als je zoals ik netjes voor elk account een andere gebruikt. En ik onthou ze niet meer, maar mijn password manager wel. Het is een app, waarvoor ik een wachtwoord nodig heb natuurlijk, maar in die app vind ik snel al mijn wachtwoorden.

En nog kan het gebeuren dat je wachtwoord of telefoonnummer op straat komt te liggen. Kijk maar eens op haveibeenpwned.com. Daarin vind je alle security breaches van de afgelopen jaren.

 

WACHTWOORD TIPS

En deze tip komt uit het Brabants Dagblad van zaterdag 22 januari 2022: Het is vooral het aantal karakters in een wachtwoord dat het hackers moeilijk maakt om het te kraken.

 

Uit het krantenartikel; 'Een zin als 1ZwaluwMaaktNogGeenWinterUitverkoop1999 is volgens de snelle check op veiliginternetten.nl pas over 2 quintiljoenjaar gekraakt'

 

Dan moet natuurlijk het account waar het wachtwoord voor is bedoeld wel dit grote aantal karakters toestaan.

Dat is niet altijd het geval is mijn ervaring, maar gebruik vooral ook tekens als # $ en %, die maken het hackers ook moeiljk.

Ik gebruik zelf vaak de eerste letters van de woorden uit een songtekst of titel van een liedje. Gecombineerd met de vreemde tekens van hiervoor komt daar dan toch een redelijk makkelijk te onthouden wachtwoord uit dat voor anderen een vreemde rij tekens lijkt.

 

 

Even van een gewoonte afstappen, levert dus wel wat op namelijk wat meer privacy.

Toch een beetje gerustgesteld nu?

 

 

Terug naar blogs

 

Wat vind je van deze informatie? Laat het me weten bij de reacties hieronder en als je nog vragen hebt, stuur me een e-mail en ik ga kijken hoe ik je kan helpen.

 

Whatsapp business

KvK 18129944

BTW NL 001.252.818 B88