D

Desktop Publishing (DTP)

Letterlijk: Schrijven, tekenen, zetten en uitgeven vanachter het bureau. Het Gaat dus om zowel layout als beeldbewerking en beeldverwerking en uiteindelijk het regelen van het drukwerk.

Diapositief beeld

Witte letters (of beeld) op een donker vlak.

DIN-formaten

Genormaliseerde eenheidsformaten van papier zoals de A-reeks (zie ook A-formaten)

dpi

Afkorting voor dots per inch. Het is dus het aantal gedigitaliseerde beeldpunten in een inch.

Droste-effect

Dit is een beeldrepeterend effect dat genoemd is naar het Droste cacaoblik (vermoedelijk van voor 1910), waarop een verpleegster is afgebeeld die een dienblad draagt met daarop een zelfde cacaoblik, waarop de verpleegster staat met het dienblad met daarop het cacaoblik, met daarop afgebeeld de verpleegster met ... enz. Tot in het oneindige herhaald, tenminste tot zover als we kunnen vermoeden, want zien doen we het op een gegeven moment vanwege het kleiner wordende beeld niet meer.

Duotone

Een kleureffect in een foto verkregen met tweekleurendruk. Meestal zal de eerste kleur zwart zijn en de tweede kleur een pantonekleur (zie ook Pantone®kleur), maar het gebruik van twee Pantone®kleuren is ook mogelijk.

Drukgang

De verschillende kleuren in meerkleurendrukwerk worden apart over elkaar heen gedrukt. Elke afzonderlijke kleur is een gang door een (eenkleuren)pers ofwel een drukgang. Full color drukwerk bestaat uit 4 drukgangen: cyaan, magenta, geel en zwart.